Trädgårdsodlingens vänner i Wasa r.f.
Ann Stenman
Tel: 050-303 1346
ann.stenman@korsholm.fi

Cirkulär 1 / 2012

Hej igen, kära medlemmar!

Dags för årets första cirkulär.
Styrelsen 2012
Ordförande: Sven-Erik Nygren
Viceordf: Solveig Pått
Sekreterare: Ann Stenman
Kassör: Gunilla Wester-Lehto
Övriga styrelsemedlemmar:
Susanne Ehn och Gunvor Granlund
Ersättare: Jari von Wendt och Mona Martin

Medlemsavgiften
Bifogar giroblankett för årets medlemsavgift. Årsmötet beslöt bibehålla avgiften
15 €. Vid betalning över betalautomat (bankterminal) är det viktigt att också bankgirots referensnummer inskrivs. Medlemsavgiften bör betalas senast 26.3.2012 .

Torsdagsträff 12 april med Kaj Löfvik
Vi träffas vid Seniorpunkten 12.4 kl.18.30 och får höra Kaj Löfvik berätta om kompostering för oss. En bra början så vi får en god start på säsongen.

Trädgårdsmässan i Botniahallen 21 - 22 april
Vår trädgårdsförening deltar i Trädgårdsmässan i Botniahallen med information som förra året. Medlemmar får gärna ställa upp och hjälpa till att representera föreningen eller sälja egna ”överlopps” plantor på mässan.
Ordentligt krukade och prissatta plantor med namn (gärna bild) går bäst åt.
Var och en ansvarar – och säljer – sina plantor/fröer själv!! Ta bord med.
Anmälan om deltagande i montern för föreningen/ alt. försäljningsdeltagande görs 21.3 kl. 17.30-20.00 på tel. 050 - 3434 838 till Solveig Pått. Man kan också meddela per e-post SENAST 21.3 solveig.patt@vaasa.fi Vi behöver veta vem som kommer, så vi kan meddela hur mycket utrymme som behövs.

Vårens plantbytarkväll blir torsdag 7 juni kl.18.30
Bytet hålls som vanligt vid Yrkesakademins växthus i Gamla Vasa. Ta med plantor som du inte behöver, så kanske nån annan får glädje av dem.
Bytet får inte starta före utsatt tid!!

Sommarens resor. Endast de hållplatser som nämns i samband med resorna nedan kan användas. Bussen stannar inte på något annat ställe. På resan till Tammerforstrakten använder vi Svanbäcks buss, så första hållplatsen är i Kaitsor. På Sverigeresan är det Charterbus Engsbo, och då är första hållplatsen i Kvevlax.
Dagsresa till Tammerforstrakten lördag 30 juni, 2 bussar bokade. Vi besöker Pinsiö Plantskola www.pinsiontaimisto.fi (där det också finns en antikaffär), en privat trädgård, Myllyhermanni som är prisbelönad och omskriven i många finska trädgårdstidningar www.myllyhermanni.fi . I besöket ingår en guidad runtur (på finska) och kaffe med bakelse. Lunchen äter vi vid Kalakartano, där man kan välja mellan fiskbuffé eller kötträtt (ingår i priset). Vi fortsätter sedan till Hatanpää arboretum i Tammerfors där båda bussarna möts. Paus på hemvägen vid Juustoportti/Lankoski. Hemma ca 22-23 tiden.
Bussen avgår enligt följande: 06.10 Kaitsor E8/ 06.30 Kvevlax E8 vid Sale/ 06.45 Smedsby Kulturhusets hållplats/ 07.00 Vasa Stadshus/ 07.20 Solf SEO/ 07.30 Malax HVC/
ev. Långåminne, Hattula/ 07.55 Pörtom, Pörteborg/ 08.10 Strandhovet i Närpes
Resans pris: 50 € för medlemmar/65 € icke medlemmar (om det finns plats)JÄMNA PENGAR MED
Anmälningar till resan tisdag 5 juni kl.18-21 till Ann tel:050-303 1346


Resa till Sverige och Wij-trädgårdar 26 – 29 juli
To. 26.7 Bussen startar från Kvevlax på eftermiddagen. Vi kör ner till Åbo med paus på vägen. Viking Lines färja avgår från Åbo kl. 20.55. vi övernattar i 2 pers. B-hytt, med båda bäddarna nertill.
Fre. 27.7 Vi anländer till Stockholm och äter frukost på ett hotell. Sedan fortsätter vi till Enköpings parker, Alstra trädgårdar, Carl von Linnes trädgård i Uppsala. Besök i en privat trädgård.Vi övernattar på Clarion hotel Winn i Gävle i 2-personers rum. Middag.
Lö. 28.7 Frukost. Sedan fortsätter vi till Wij trädgårdar i Ockelbo, där vi också guidas runt och äter lunch. Vi besöker ännu en privat trädgård i Östhammar före vi återvänder till färjan som avgår 20.00. Inkvartering i 2 pers. B-hytter. Buffemiddag inkl. måltidsdrycker ombord.
Sö. 29.7 Frukost ombord. Vi anländer till Åbo 07.30 och fortsätter via Vakka Taimi hemåt.


Bussen avgår enligt följande: 14.10 Kvevlax Sale/ 14.20 Smedsby Kulturhusets hållplats/
14.30 Vasa Stadshus/ 14.50 Solf SEO/ 15.00 Malax HVC/
15.30 Pörtom, Pörteborg/ 16.00 Strandhovet i Närpes

Resans pris: 430 € för medlemmar, (450 € icke medlemmar) i resans pris ingår buss, båt, 2xB-hytt, 1x hotell, 3xfrukost, 2xmiddag ,4x kaffe + kaffebröd, samt inträden och avgifter för guidning.
Anmälningar till resan onsdag 6 juni kl.18-21 till Ann tel:050-303 1346
Uppge adress, födelsetid, telefon, eventuella allergier, vem du vill bo med och var du stiger på. Obs!!! Bankgiro och närmare information skickas sedan till de anmälda.

Bonga trädgårdar 19 augusti
Åtminstone 7 av våra medlemmar öppnar sina trädgårdar på de nordiska trädgårdsdagarna, Bonga trädgårdar som ordnas 19 augusti. Närmare information finns på hemsidan www.avoimetpuutarhat.fi/swe/. Ifall någon inte har tillgång till dator men är intresserad av att besöka trädgårdarna kan ni kontakta sekreteraren för information.


Plant- och fröbytarkväll på hösten torsdag 6 september kl. 18.30
Vid Yrkesakademins växthus i Gamla Vasa. Eventuella ändringar annonseras i föreningsspalten i slutet av augusti, samt på vår hemsida www.vasatradgard.fi Nytt cirkulär om bl.a skördefesten kommer senare på hösten.


Ifall det ännu finns någon som hellre tar emot cirkulär per e-post i stället för vanlig post, vänligen meddela tilll gunilla@qnet.fi eller ann.stenman@korsholm.fi (när vi skickar med bankgiro blir det som vanlig post)

Trädgårdsmarknad vid Stadsbiblioteket onsdag 6.6 kl. 15 -19. Föreningen har inte ännu i skrivande stund bestämt om vi deltar, men enskilda medlemmar får fara och sälja sina plantor om de vill (prissatta och krukade med svenskt och finskt namn på) på anvisat ställe. Ingen avgift för plats. Också plantbyte 1 planta mot 1 planta i stället. Medverkande förutom Biblioteket, också bl.a. svenska och finska Marthaföreningar.
Närmare uppgifter och anmälning susanna.saari@vaasa.fi eller tel:325 3587
Lite information finns också på vår blogg.

Bl.a Karleby Resebyrå och Linda Tours ordnar resor till trädgårdsmässan i Stockholm 13 -15.4.
Linda Tours ordnar också en resa till Blommarknaden i Turi 17 – 19.5.Mera om detta på deras hemsidor. www.kokkolanmatkatoimisto.fi, www.lindatours.com


Med hopp om en skön sommar!Ann Stenman
sekreterare